تنفر پیامبر اکرم صلی الله علیه و اله از عایشه و حفصه
رسول اکرم صلی الله علیه و اله با اینکه پیامبر رحمت و مهربانی بودند و اخلاق حسنه و زیبای ایشان موجب اسلام آوردن بسیاری از کفار شد, ولی همانطور که خداوند میفرماید:
"محمد (صلی اللَّه علیه و آله و سلم) فرستاده خداست و یاران و همراهانش بر کافران بسیار قویدل و سخت و با یکدیگر بسیار مشفق و
مهربانند. " (فتح/۲۹)
ایشان به کفار و دشمنان خدا و کسانی که خدا و رسول را اذیت میکنند هیچگونه مهر و محبتی ندارند بلکه آنها را به دستور خدا لعن و نفرین میکنند:
"قطعاً آنان که خدا و پیامبرش را میآزارند، خدا در دنیا و آخرت لعنتشان میکند، و برای آنان عذابی خوارکننده آماده کرده است. " (احزاب/۵۷)
عایشه و حفصه نیز طبق روایات و احادیث فراوانی که در کتب فریقین وجود دارد, از جمله کسانی بودند که پیامبر اکرم صلی الله علیه و اله از ایشان متنفر بودند.
خشم پیامبر اکرم بر عایشه و حفصه
حفصه و عایشه علیه رسول خدا و برای آزار او اتفاق کرده بودند. (۱) و آیه نازل شد که "اگر شما [همسران پیامبر] از کار خود توبه کنید [به نفع شماست، زیرا] دلهایتان از حق منحرف گشته ؛ و اگر بر ضدّ او دست به دست هم دهید، [کاری از پیش نخواهید برد] زیرا خداوند یاور اوست و همچنین جبرئیل و مؤمنان صالح، و فرشتگان بعد از آنان پشتیبان اویند" (۲)
عایشه و حفصه آنقدر رسول خدا را آزار میدادند که تمام آنروز را خشمگین سپری میکرد. (۳)
عمربن خطاب به دخترش حفصه گفت: تو میدانی که رسول خدا تو را دوست ندارد. (۴)
اینکه بخاری به این مساله اعتراف میکند بیانگر آنست که خبر آزار رساندن آن دو به پیامبر میان مردم شایع و متواتر شده بود.
همچنین عایشه و حفصه در زمان بیماری رسول خدا صلی الله علیه و اله با او مخالفت کرده و هر کدام خواستند تا پدر خود را برای امامت نماز جماعت دعوت کنند که پیامبر اکرم صلی الله علیه و اله
به آن دو فرمودند: شما چون زنان فتنه گر اطراف یوسف علیه السلام هستید. (۵)
و نیز روزی پیغمبر خد با علی قدم زنان گفتگو میکرد و سخنان پنهانی آن دو مدتی به طول انجامید. عایشه که بی خبر به دنبالشان افتاده بود. خود را غفلتاً در میان آن دو انداخت و گفت: چه موضوع مهمی است که شما دو نفر را تا به این حد به خود مشغول داشته و مدت زمانی وقت گرفته است؟
می گویند رسول خدا صلی الله علیه و اله از این برخورد ناگهانی عایشه در آن روز سخت خشمگین شده است. (۶)
آرزوی مرگ عایشه توسط رسول اکرم صلی الله علیه و اله
عایشه میگوید: رسول خدا آرزومند مرگ من بود و میگفت: دوست داشتم تا زنده هستم پیش بیاید که بر تو نماز بخوانم و تو را دفن کنم. (۷)
در روایتی دیگر عایشه میگوید: رسول خدا صلی الله علیه و اله بر من وارد شد در حالی که سر درد داشت و من نیز از سر درد شکایت کردم و گفتم: ای وای سرم. پیامبر اکرم فرمودند: بلکه به خدا این من هستم که باید بگویم ای وای سرم. سپس فرمود: چه میشد ای عایشه اگر قبل از من میمردی و من کارهای تو را به عهده میگرفتم و بر تو نماز میگذاشتم و تو را دفن میکردم. (۸)
فتنه اینجاست!!!
در صحیح بخاری آمده است که رسول خدا صلی الله علیه و اله به منزل عایشه اشاره کردند و فرمودند: فتنه اینجاست فتنه اینجاست. از اینجا شاخ شیطان بیرون میآید. (۹)
و در صحیح مسلم آمده است
که پیامبر اکرم صلی الله علیه و اله از منزل عایشه خارج شدند و فرمودند: رأس کفر اینجاست. از اینجا شاخ شیطان بیرون میآید. (۱۰)
همچنین احمد بن حنبل آورده است که روزی رسول خدا صلی الله علیه و اله به عایشه فرمودند: آیا شیطانت تو را تسخیر کرده است؟! (۱۱) البته معلوم است که این جمله رسول اکرم صلی الله علیه و اله استفهام حقیقی نمی باشد بلکه استفهام توبیخی است.
طلاق عایشه و حفصه
بخاری دوری جستن پیامبر صلی الله علیه واله از زنانش یعنی طلاق عایشه و حفصه را ذکر کرده است. (۱۲)
مسلم نزول آیه: "امید است که اگر پیامبر شما را طلاق داد خدا به جای شما زنانی بهتر از شما به او بدهد که همه با مقام تسلیم و ایمان باشند" را درباره این حادثه تایید کرده است. (۱۳)
حاکم نیشابوری نیز گفته است: پیامبر ص عایشه و حفصه را طلاق داد اما دوباره رجوع فرمود. (۱۴)
این از چیزهایی است که بداخلاقی ناسازگاری و عدم محبت این دو را نسبت به پیامبر میرساند و نیز مبین خشم رسول خدا صلی الله علیه و اله نسبت به آن دو چون همسران نوح و لوط هستند.
*****
(۱) صحیح بخاری ج۶ص۶۹
(۲) سوره تحریم آیه ۴ و ۵- تفسیر الثعلبی ذیل همین آیه و تفسیر ابن کثیر ج۴ص۶۳۴ و صحیح بخاری ج۳ص۱۶۳.
(۳) صحیح بخاری ج۶ص۶۹ و طبقات ابن سعد ج۸ص۵۶
(۴) صحیح مسلم ج۴ص۱۸۸
(۵) تاریخ الطبری ۲/۴۳۹ و سیره ابن هشام ۴/۳۰۱
(۶) صحیح ترمذی ۲/۲۰۰, تاریخ خطیب ۷/۴۰۲, و کنزالعمال ۶/۱۵۹ و ۳۹۹ – اسدالغابة ۴/۲۷
(۷) الطبقات ابن سعد ج۲ص۲۰۶
(۸) السیرة النبویة ابن کثیر دمشقی ۴/۴۴۶ و
البدایة و النهایة ابن کثیر ۵/۲۴۴
(۹) صحیح بخاری ج۲ص۱۲۵ باب ما جاء فی بیوت أزواج النبی من کتاب الجهاد والسیر
(۱۰) صحیح مسلم ج۲ ص۵۰۳ کتاب الفتن و اشراط الساعة
(۱۱) مسند احمد حنبل۶/۲۲۱
(۱۲) صحیح بخاری ج۶ص۷۰
(۱۳) مسلم ج۴ص۱۸۸
(۱۴) المستدرک ج۴ص۱۶
- ۹۶/۱۲/۲۰